Måste man använda dextros som bryggsocker eller kan vanligt socker också fungera?

En viktig ingrediens i ett hembryggt öl är socker och de flesta recept nämner bryggsocker som är dextros. Dextros kan även kallas för druvsocker och finns mestadels i vanliga butiker. Men det ultimata är att skaffa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar just på ölbryggning och vinberedning.

hembryggning

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks fortfara en fortlöpande debatt om vilket socker som man ska använda då man vill brygga öl hemma. En del anser att det enbart är dextros som gäller om man vill få till en aptitlig smak medan andra säger att vanligt socker faktiskt kan vara bättre för jäsning samt att det inte gör någon skillnad vad innefatta smak.

Om du just har kommit igång med vinbryggning samt ölbryggning så kan det vara förståndigt att bortse från den här debatten. Det viktigaste är nämligen att vara ingående med renligheten, att hålla stadig temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något moment.

Detta gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som tycker om att debattera det där med korrekt typ av bryggsocker. Om du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till rätt jämvikt genom att bara ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och koncentrera på andra bitar av ölbryggningen före du ger dig på farinsocker samt annat spännande.

Vad säger experterna om sockret och smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor och mäskad malt.

Strösocker däremot är en disackarid och utgör bara till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är avsevärt svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning tvingas det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har faktiskt en aning annorlunda åsikter vad gäller dextros och vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker enkelt ger öl som smakar cider medan andra säger att det här är struntprat.

En del anser att det bara är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker samt att smakskillnaden är så pass minimal att det sannerligen inte spelar någon roll.

Något man tvingas minnas är att ölet kan erhålla en viss smak på grund av annat än sockret. Det är främst när man sannerligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan börja ha synpunkter om sockrets påverkan på smak, färg samt mer.

Hålla sig strikt till receptet eller köra en egen blandning

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Om det står vanligt socker så ska man alltså inte vara smart och substituera med dextrosen. Också erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept fastän de har lång erfarenhet av vad som fungerar och vad som icke gör det.

Kom ihåg att de skilda delarna i receptet samverkar och att din teknik samt metod likaså kommer att influera resultatet. Om du följer ett recept och sedan får riktigt bra öl så vet du ju precis hur du kan få samma goda öl återigen. Om du mixtrar lite efter känsla så kan det bli svårare att upprepa samma lyckade konstellation igen.