Uppdatering: Många katter smittade av salmonella

2019-01-31

Antalet katter som smittats av salmonella har under den andra halvan av januari ökat snabbt. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har fram till månadsskiftet januari-februari bekräftat över 150 fall av salmonella på katt. Småfåglar är trolig smittkälla för katterna.

Det har till SVA kommit in döda småfåglar som domherrar och gråsiskor från Uppsala, Södermanlands och Jämtlands län.

Katt som jagar

Katt på jakt. Foto: Pixabay

– Man vet att enstaka fåglar av de arter som dyker upp vid fågelborden är bärare av salmonellabakterier. Bakterier sprids med avföringen och kan smitta ned flera fåglar om de kommer i kontakt med ytor eller foder som förorenats, säger epidemiolog Elina Lahti, SVA.

Med genetiska metoder har SVA tillsammans med andra myndigheter visat att salmonellastammar från småfåglar, katter och människor matchar varandra under just den här tiden på året. För att undvika smittan från salmonellasmittade fåglar och katter är det viktigt att tvätta händerna när man varit i kontakt med sjuka katter och fåglar, och efter att man gjort rent kattlådor och fågelbord.

Uppdatering – förtydligande 190201

OBS! Det finns ingen anledning att generellt hålla katter inne grund av oro för salmonellasmitta. Kontakta din veterinär om du har frågor kring din katt, och förstås om katten verkar vara sjuk, oavsett orsak. Just denna tid på året är det också bra att komma ihåg att berätta om katten gärna brukar vistas kring fågelbord och kanske äter småfåglar.

Mer information

Dagens viltveterinär, SVA, via växeln tel. 018-67 40 00
Epidemiolog Elina Lahti, SVA, tel. 018-67 41 49

Läs mer

Om salmonella på katt

Aktuell karta över utbrott av salmonella på katt

 Source link