Många katter smittade av salmonella


2019-03-15

I år är det många katter som smittats med salmonella. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har fram till mitten av mars bekräftat över 980 fall av salmonella på katt. Över 75 procent av dessa salmonellapositiva katter är från Stockholms, Uppsala, Södermanlands och Västmanlands län. Småfåglar är trolig smittkälla för katterna.

Samma typer av salmonella har påvisats från domherrar och gråsiskor från Uppsala, Södermanlands, Västernorrlands och Jämtlands län. Utöver katter och småfåglar har dessa salmonellatyper påvisats även från enstaka hundar.

Med genetiska metoder har SVA tillsammans med andra myndigheter visat att salmonellastammar från småfåglar, katter och människor matchar varandra under just den här tiden på året. För att undvika smittan är det viktigt att tvätta händerna när man varit i kontakt med sjuka djur, och efter att man gjort rent kattlådor och fågelbord.

– Om katten eller hunden uppvisar symtom på sjukdom ska man kontakta sin veterinär som får göra en klinisk bedömning, säger epidemiolog Elina Lahti, SVA.

Source link